domingo, abril 26, 2009

Les principals dificultats en les que es troba aquest sector alhora de seleccionar i mantenir personal són, sobretot, de manca de formació professiona



Més de 5.000 maresmencs treballen en els serveis d’atenció a persones

L’Ajuntament de Mataró presenta un estudi que analitza l’impacte en l’ocupació en el sector de les persones amb dependència a Mataró i el Maresme

per S.F. - fotos R. Gallofré - 09/05/2008 18:03 (480 lectures)



Més de 5.000 persones treballen al Maresme en els serveis d’atenció a persones amb dependència. Aquesta és una de les dades que s’han extret de l’estudi impulsat per l’Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM) de Mataró i realitzat per l’Institut de l’Envelliment de la Universitat Autònoma de Mataró per definir l’impacte en l’ocupació d’aquest sector a la comarca. Toni Rivero, de la UAB, ha explicat que si no fos per estudis com aquest, encarregat per l’Ajuntament de Mataró, és “gairebé impossible fer estimacions sobre els ocupats en aquest sector”. La presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero, ha expressat la voluntat de “donar respostes i solucions” a les conclusions extretes d’aquest estudi. “Més de 2.000 persones i 77 empreses i entitats han participat per tenir un ventall ampli i una mostra representativa que ens permetrà millorar els serveis”, ha dit.

Entre les dades presentades aquest divendres, dia 9, destaca el fet que en tots els àmbits de l’estudi (sector sociosanitari, discapacitat i de gent gran –només residència, residència i centre de dia, només centre de dia, servei d’atenció domiciliaria i altres) predominen els contractes fixes i les jornades complertes, mentre que en el sector estrictament dels serveis d’atenció domiciliària és a l’inrevés: segons dades de desembre de 2007, un 75% treballa de forma eventual i només un 19 % ho fa a jornada complerta (enfront del 27% i el 68% de tots els àmbits). Pel que fa a les expectatives sobre el personal ocupat, les empreses consultades han augmentat la seva ocupació clarament al llarg del 2007 (més del 50% així ho assenyala). A més, la majoria d’empreses i entitats expressen la seva intenció de mantenir o augmentar el seu personal durant aquest 2008.

Les principals dificultats en les que es troba aquest sector alhora de seleccionar i mantenir personal són, sobretot, de manca de formació professional, els horaris i la jornada laboral i el fet que en altres sectors paguin salaris més alts. En el sector del servei d’atenció domiciliària, el principal problema és l’estrès laboral, que en les dades de desembre de 2007 un 71% dels enquestats escollien aquesta opció. Rivero ha destacat també les eines de selecció rebudes, en les que predominen amb un 50% i un 60% al llarg del desembre passat per les Borses de Treball Municipal i les sol·licituds rebudes per les entitats respectivament.

Clima empresarial poc positiu
El sector en conjunt tendeix al pessimisme sobre el clima empresarial. A tot el Maresme, la valoració optimista es trobava sobre el 43’4% (el 100% és una valoració totalment optimista) en el mes de gener, mentre que en el desembre aquesta dada havia baixat fins el 27’7%. Sector ha tancat l’any amb problemes per trobar la selecció de personal adequat i els preus de contractació i concertació de l’Administració, dos factors que en el cas dels serveis d’atenció domiciliaria s’afegeixen al de la competència de l’economia submergida.

Toni Rivero ha destacat la necessitat d’establir “un pols a tot el relacionat amb els recursos humans: la formació professional de les persones i un tema molt important, intentar flexibilitzar i organitzar millor les jornades laborals”. “És difícil però milloraríem les condicions dels professionals del sector”, ha afegit. En aquest mateix sentit s’ha expressat Carme Esteban, regidora de benestar social i gent gran, assegurant que cal “ajudar que els professionals estiguin ben preparats” i també “donar els recursos físics i necessaris per cobrir la demanda: equipaments, centres, etc.”.

digitals. Més de 200 joves en situació d'atur a Mataró han participat en el procés de selecció de l'escola taller i finalment 32 han estat seleccionat


La TecnoEscola de Mataró forma 32 joves en noves tecnologies

Es participants realitzaran més de 800 hores de formació i unes 2.400 hores de treball pràctic

per capgros.com/ACN - 18/08/2008 17:29 (574 lectures)
El Servei d'Ocupació de Mataró (SOM) ha engegat aquest estiu la tercera edició de la TecnoEscola, una iniciativa orientada cap a les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), que forma joves com a instal·ladors de xarxes i sistemes de comunicació, tècnics microinformàtics, tècnics en disseny multimèdia o dinamitzadors digitals. Més de 200 joves en situació d'atur a Mataró han participat en el procés de selecció de l'escola taller i finalment 32 han estat seleccionats. L'objectiu de la TecnoEscola és la inserció laboral d'aquests joves en ocupacions relacionades amb les noves tecnologies. En les anteriors edicions hi va haver un percentatge d'inserció de l'alumnat del 80%.

Durant els dos anys que funcionarà la TecnoEscola, els participants en cadascuna de les especialitats realitzaran més de 800 hores de formació i unes 2.400 hores de treball pràctic que prestaran en entitats sense afany de lucre i organismes públics de la ciutat. Aquest és un programa de formació i treball finançat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), el Fons Social Europeu i l'IMPEM.

Els participants faran tasques tan diverses com la instal·lació i configuració de xarxes informàtiques per cable o Wi-Fi; la reparació, ampliació i manteniment d'ordinadors i la instal·lació de programari; el disseny, creació i actualització de pàgines web; la realització de cartells, catàlegs i díptics; l'enregistrament i creació de vídeos i material multimèdia, o impartir cursos i tallers d'alfabetització digital, navegació per Internet, tractament d'imatge, disseny web, ofimàtica i blocs.
Esta experiencia para todos fue muy positiva un saludo Alos chicos y las personas que están trabajando con mucho entusiasmo para que este proyecto salga perfecto Carmen Ramiro Toni y muchas mas personas que he tenido la oportunidad de tratarlo ha todos un saludo de Encarna para todos

Hi ha tres fases. La primera és la preinscripció, on tothom podrà fer-la de manera presencial o telefònica als diferents punts establerts”.



El nou sistema d’inscripció a casals acaba amb les cues per obtenir plaça

Un barem distribuirà de manera justa als preinscrits

per S. F. - fotos R.G. - 27/02/2009 18:00 (751 lectures)


La regidora de Serveis Centrals, Montse López, i la regidora de joventut, Anna Barrera, han presentat aquest divendres, dia 27, el nou sistema d’inscripció als casals que ha d’acabar amb les llargues cues que es formaven per tal d’aconseguir una plaça. Junt amb representants de diverses Associacions de Pares i Mares (AMPAs), López ha desgranat els passos a seguir per aconseguir una plaça en un dels casals d’estiu. “Hi ha tres fases. La primera és la preinscripció, on tothom podrà fer-la de manera presencial o telefònica als diferents punts establerts”. Aquesta es pot dur a terme mitjançant el Servei d’Atenció Ciutadana (tant a les oficines com en centres cívics). La següent fase constarà d’una baremació de totes les peticions, que es duran a terme per una comissió mixta formada per les AMPAs i les entitats de lleure: “es puntuarà diferents factors com tenir pare, mare o tutor com a soci de l’AMPA organitzadora, tenir germans que participen en el mateix curs, ser alumne de l’escola o amb antiguitat de dos anys al casal de l’entitat de lleure i proximitat del domicili”. La tercera fase és la inscripció definitiva i redistribució en cas d’excedència.

Aquesta mesura, ha explicat Barrera, servirà per acabar amb el sistema que hi havia fins ara, on s’apuntava per “estricte ordre d’arribada” i que provocava que un cop “obert el període d’inscripcions, passat el segon dia potser ja estava tot cobert”, a banda de les llargues cues de pares a altes hores de la matinada per aconseguir una plaça. “D’aquesta manera no garantíem el principi d’universalitat i igualtat d’oportunitats”, ha remarcat Barrera, que no veu “adequat” el fet que “es generessin cues a les tres del matí”. La regidora ha destacat el fet que el 100% de les associacions i entitats de lleure s’han mostrat a favor d’aquest nou sistema.

Les representants de l’AMPA Camí del Mig, Sònia Floriach i Irene Cot, de l’AMPA Tomàs Vinyas, Bea Delgado, i de l’entitat de lleure Olla de grills, Laura Arias, han destacat el fet que amb aquesta reforma s’afavorirà la igualtat, ja que ara serà el mateix venir el primer o darrer dia de preinscripció. Les representants també han volgut deixar clar que els criteris de puntuació s’han consensuat entre totes les associacions implicades.

El tempo de les tres fases a dur a terme és el següent. La preinscripció es podrà fer entre el 27 d’abril al 10 de maig de manera presencial o per telèfon als llocs indicats de 9 a 19h o tot el dia des de la pàgina web. La fase de baremació es durà a terme entre l’11 i el 15 de maig, mentre que la fase per inscriure’s i fer el pagament serà del 25 de maig al 5 de juny. Els casals està previst que comencin el 29 de juny.

domingo, abril 12, 2009

Los 13 museos repartidos por toda la ciudad, entre ellos el Museo Picasso (el más visitado),


Barcelona abre gratis sus museos los domingos por la tarde

Desbordados por el éxito.

La iniciativa del Ayuntamiento de Barcelona de abrir gratis sus museos los domingos por la tarde ha funcionado. Incluso demasiado. A las cinco de la tarde de ayer la cola para entrar en el Museo Picasso, uno de los 13 museos municipales que se han adherido a la convocatoria, ocupaba toda la calle de Montcada y la espera era de más de una hora. Centenares de personas se agolpaban ante la entrada de un museo en el que generalmente las colas las hacen sólo turistas o escolares. Para amenizar, en varios de estos centros se habían organizado actividades musicales y lúdicas que hacían más corta la espera.
Hasta ahora, estos museos municipales estaban cerrados las tardes del domingo y por la mañana, exceptuando el primer domingo del mes, la entrada es de pago. El delegado de Cultura del Ayuntamiento de Barcelona, Jordi Martí, estaba muy sorprendido del éxito tan "rotundo" del primer día: "Pensábamos que íbamos a conseguir algún resultado domingo a domingo, pero ya ha sido un éxito desde el principio".
Usos lúdicos

También explicó que el principal objetivo del consistorio es que los barceloneses se reencuentren con los museos de su ciudad y tengan un uso "más lúdico" de estos espacios culturales, "un patrimonio que es de ellos", indicó Martí, que destacó que de esta forma se amplía también la oferta cultural del fin de semana en la ciudad.

Los 13 museos repartidos por toda la ciudad, entre ellos el Museo Picasso (el más visitado), el Museo de Historia de Barcelona, el Museo de Ciencias Naturales, el Museo Barbier Mueller de arte precolombino, el Museo Frederic Marés o el Centro de la Imagen de La Virreina abrían sus puertas al público a las tres de la tarde y poco a poco se llenaron de público.

De momento, a la iniciativa no se han sumado las grandes instituciones artísticas de la ciudad, consorciadas, como el Museo de Arte Contemporáneo de Barcelona, el Museo Nacional de Arte de Cataluña o la Fundación Miró. Pero, según Jordi Martí, "estos centros se irán añadiendo poco a poco a la propuesta, a medida que encuentren la financiación para ello". El Ayuntamiento de Barcelona ha calculado que el coste de esta iniciativa será de 600.000 euros al año para los museos afectados.

Setze alumnes de l´Escola Universitària Politècnica de Mataró faran aquest any pràctiques a empreses de l´estranger


Alumnes de l´EUPM faran pràctiques a empreses de l´estranger.

Les estades formen part del programa IAESTE que promou les pràctiques internacionals per part dels alumnes d´especialitats científico-tècniques. (Capgròs.com 1.4.09)


Setze alumnes de l´Escola Universitària Politècnica de Mataró faran aquest any pràctiques a empreses de l´estranger. Aquestes pràctiques s´emmarquen en el programa IAESTE (Internacional Association for the Exchange of Students for Technical Experience), que promou la realització de pràctiques internacionals per part dels alumnes d´especialitats científico-tècniques. Els estudiants becats podran fer les seves pràctiques a països com Polònia Alemanya, Filipines, Corea del Sud, Brasil, Bòsnia i Hercegovina, Estats units, Mèxic, Eslovàquia i Tunísia. Entre d´altres, participen al programa empreses reconegudes com Intel, Philips, Pohang Institute of Intelligent Robotics o Bigfoot Entertainment. La durada d´aquestes pràctiques va de dos a tres mesos fins a mig o un any. Les pràctiques, a banda de servir de complement pràctic a la formació acadèmica, serveixen també per millorar els coneixements en altres idiomes com l´anglès.