sábado, diciembre 13, 2008

Filbà té el desig que la il·lusió “de les festes que venen” serveixin per estirar el mercat,


Els botiguers esperen que el comerç s’activi per les festes nadalenques

El PP proposarà al Ple de l'Ajuntament que s'activin els mecanismes per avançar, de manera extraordinària, la campanya de rebaixes

per S. F. - fotos R. Gallofré - 03/12/2008 18:19 (235 lectures)


“El petit comerç pot oferir el que es necessita i en el moment puntual”. Aquesta és una de les armes amb les que es pretén sobreviure i activar l’actual situació econòmica en un moment marcat tradicionalment per l’alt consum. “Els petits comerciants són una ajuda per comprar el que é estrictament necessari, lluny de les compres massives que acaben amb emmagatzematges a casa”, explica el secretari general de la Unió de Botiguers, Josep Filbà. Una premissa amb la que es pretén superar una situació actual “on el consum està retingut”. Tot i això, el secretari general assenyala un factor important com és el fet que diversos “economistes estableixen que el 85% dels ciutadans manté el seu poder adquisitiu respecte l’any passat”. “Això vol dir que hi ha un component psicològic en la retenció del consum que hem d’intentar superar”, afegeix.

Filbà té el desig que la il·lusió “de les festes que venen” serveixin per estirar el mercat, tot i que admet que tenen clar que “l’estirada a fer no serà com altres anys. De fet, dubto que mai més tornem a tenir unes vendes tant elevades; l’activitat compradora ha tocat sostre”. Amb aquestes sensacions, Filbà explica que els petits comerciants no veurien amb bons ulls un avançament de les rebaixes. “No té sentit, avançar-les no genera confiança i serviria per un repunt inicial alt però res més”, afirma. El Partit Popular havia anunciat que presentaria una moció en el proper ple de l’Ajuntament en el que demanaria que la Direcció General de Comerç avancés de manera extraordinària el calendari oficial de les rebaixes per beneficiar a comerciants i a compradors.

El secretari general de la Unió de Botiguers s’ha preguntat com és que si els comerciants no ho han demanat, ho demanin ells, precisament quan des de les diverses associacions de comerços “es treballa des de fa temps per canviar la legislació de les rebaixes i permetre que es retardin i siguin més curtes”. A més, Filbà ha recordat que aquestes “afecten sobretot a sectors concrets com l’equipament personal”, pel que “no activaria un comerç que és molt més que aquesta part”. El secretari s’ha mostrat “sorprès” per la iniciativa del PP, ja que no té constància que se’ls hagi “consultat” sobre “aquesta proposta”.

El sector de la moda ho veu amb bons ulls
Les botigues de l’equipament personal no veuen amb mals ulls una proposta d’aquest tipus. L’encarregada del Zara, Tamara Llorente, ha afirmat que no seria “una mala idea”, ja que segons ella “està tot molt aturat” i “no hi ha les vendes d’altres anys”. “Això no tira, i les rebaixes potser ajudarien”, ha afegit. De la mateixa manera s’ha expressat l’encarregada de Pep Llasera. Glòria Muñoz ha advertit que ara mateix ja s’estan “fent promocions amb descomptes” per fer front a la crisi econòmica. Muñoz ha assegurat que de cara a aquests propers dies hi haurà “petits repunts de venda” però “poca cosa més”. Per això, l’encarregada creu que avançar les rebaixes “ajudaria molt” en la campanya.

Més reticent s’ha mostrat l’encarregada de Vico Sabateries, Sònia Luna. Segons ella, un avançament “no estaria bé pel negoci”, ja que “no aconsegueixes els mateixos beneficis amb un preu rebaixat que amb el que toca”. Tot i això, ha admès que aquest any estan fent promocions, com un descompte per la segona compra, per intentar activar les compres. Més taxativa ha estat la dependenta d’Innovació Esports. Maria Teresa Planet ha afirmat que “totes les botigues ja estan fent rebaixes”. “Descomptes per tot arreu i promocions de tot tipus, això sí, sense el cartellet de rebaixa clar”, ha afegit. Per ella, la situació és delicada ja que la gent “passeja però no es veu amb bosses de compres”. Tot i aquests descomptes, Planet adverteix que avançar les rebaixes “no és la millor solució, perquè ni vens com es ven a partir del 7 de gener ni obtens els beneficis que s’aconsegueixen en la campanya nadalenca”.

No hay comentarios: