lunes, julio 20, 2009

L’exposició compta amb una trentena de peces, la majoria de gran format, que posen de manifest les diferents corrents que van influenciar aquests arti


Lluís Bassat porta els artistes de la seva generació a Can Palauet

La sala s’omple en la inauguració de la mostra “Figures dels anys 70”, amb obres d’Arranz Bravo, Artigau, Bartolozzi, Vilà, Sala i Serra de Rivera

per V. B. - fotos Anna Aluart - 20/07/2009 9:53 (69 lectures)



El publicista i col·leccionista d’art Lluís Bassat va néixer el 6 d’octubre de 1941, just tres diez abans que l’artista Eduard Arranz Bravo ho va fer just tres diez després. Aquest destacat pintor barceloní comparteix generació amb Bassat, a l’igual que els cinc artistes restants que formen l’exposició “Figures dels anys 70”, inaugurada divendres passat a Can Palauet. La mostra, la segona que acull Mataró formada per obres de la col·lecció d’art del publicista, compta amb peces de Francesc Artigau, Rafael Bartolozzi, Gerard Sala, Xavier Serra de Rivera i Miquel Vilà, a més del propi Arranz Bravo. Tots ells pintors nascuts a la dècada dels 40 i que durant els anys 70, en plena joventut, van experimentar amb la plasmació de la figura humana, tal i com recull l’exposició. “Aquesta generació que veieu aquí és la meva”, va dir Bassat durant la inauguració. El col·leccionista va reiterar, com acostuma a fer quan parla del Museu que vol obrir a la ciutat, que els artistes catalans contemporanis són “tan bons com els nordamericans, els anglesos o els japonesos”, i va posar com a exemple els artistes presents a la mostra. “Jo vaig veure com Arranz Bravo venia més de 100 quadres a Nova York en poques hores”, va recordar Bassat.

L’exposició compta amb una trentena de peces, la majoria de gran format, que posen de manifest les diferents corrents que van influenciar aquests artistes. Núria Poch, directora del futur museu i comissària de la mostra, va englobar tots aquests creadors en la “nova figuració”, inspirada fortament en Francis Bacon. “Però mentre en uns artistes es nota la influencia del pop art, en altres queda més clara la de l’informalisme o el surrealisme”, va apuntar. La majoria de noms presents a “Figures dels anys 70” treballaven per a la galería Adrià de Barcelona, que el propi Bassat va adquirir en gran part a mitjans dels 70 i que va esdevenir el germen de la seva extensa col·lecció d’art.

Durant l’acte, que va omplir Can Palauet, també va prendre la paraula l’alcalde, Joan Antoni Baron, per desitjar que aquesta fos “l’última exposició” amb obres de la col·lecció Bassat que s’hagi de fer a Can Palauet. Baron va confiar que l’any que ve, per aquestes dates, la Nau Gaudí ja estigui habilitada com a seu temporal per a aquest projecte. L’any passat es va poder veure la primera exposició d’aquest tipus, emmarcada dins del conveni entre l’Ajuntament i la Fundació Bassat, dedicada llavors a Ràfols Casamada i Maria Girona. I el president de l’IMAC, Sergi Penedès, va destacar que l’exposició fos, juntament amb esdeveniments com el Cruïlla de Cultures o el festival Shakespeare, un element més per atreure visitants a la ciutat en época de Santes.

No hay comentarios: