sábado, enero 31, 2009

L'objectiu del Govern és elevar el nivell de formació dels ciutadans


El treball domèstic servirà per poder accedir a un títol de FP

L'experiència de mestressa de casa permetrà convalidar el 10% dels estudis

ANTONIO M. YAGÜE
MADRID

L'aprenentatge de la vida servirà per obtenir un tí- tol acadèmic. Els més grans de 25 anys sense formació reglada ni experiència laboral també tindran la possibilitat d'acreditar les seves "habilitats" per aconseguir un títol de Formació Professional de grau mitjà. Les mestresses de casa, com va anunciar ahir la ministra d'Educació, Política Social i Esport (MEPSYD), Mercedes Cabrera, serà el col.lectiu que es beneficiarà més d'aquesta via extraordinària, que obrirà la possibilitat que fins a un total de 35.000 dones que han cuidat els seus fills i s'han ocupat de familiars grans o discapacitats tornin a estudiar.
Cabrera va calcular que un total de dos milions de persones es veuran beneficiades amb aquest nou sistema de convalidacions, que començarà a totes les comunitats au- tònomes a partir dels mesos d'estiu. La ministra va confiar que el reial decret que reguli aquesta acreditació, pendent del dictamen del Consell d'Estat, sigui aprovat el mes que ve pel Consell de Ministres.

SEGONA OPORTUNITAT
Els primers títols a l'abast dels que tornin per aquesta via al sistema educatiu seran els relacionats amb la llei de dependència, l'educació infantil, l'hostaleria i les energies renovables. "Volem que els més grans de 25 anys tinguin un camí obert perquè es pugui avaluar el que han après en la vida", va subratllar Cabrera. Aquesta possibilitat d'acreditació pretén en un primer moment reconèixer l'experiència adquirida i donar una "segona oportunitat" a les persones que van abandonar el sistema educatiu o que ni tan sols s'hi van incorporar.
Els interessats --la majoria, dones, segons estimacions del MEPSYD-- podran acudir al jurat d'acreditació per convalidar la seva experiència amb algunes assignatures dels mò- duls de FP corresponents. "Es podrà recuperar moltes persones que no han pogut formar part del mercat laboral ni tenir cap ensenyament reglat", va afirmar Cabrera.
La titular d'Educació vol fer de l'impuls de la FP una de les línies mestres del seu departament en aquesta legislatura. Seguint també les directrius del nou full de ruta d'aquesta etapa educativa, els més grans de 20 anys que es vulguin tornar a formar podran "convalidar" tres anys d'experiència laboral o traduir 300 hores de cursos de formació, encara que no sigui oficial, en crèdits de FP per a les denominades "unitats de competència". Es preveu que mitjançant aquesta via es convalidin fins al 10% de les 2.000 hores que exigeix el títol de FP.
Les dones i els joves que decideixin tornar-se a formar comptaran amb un assessorament que els permetrà saber què poden aconseguir amb la seva avaluació, l'acreditació dels seus coneixements i el seu reconeixement.

REDUIR L'ABANDONAMENT
L'objectiu del Govern és elevar el nivell de formació dels ciutadans en el seu conjunt i recuperar per al sistema educatiu les presones que el van abandonar. Tothom es pot presentar a una avaluació dels seus mèrits, que faran professors i professionals. Segons dades oficials, el 30% dels estudiants abandona el sistema educatiu sense haver superat l'ESO i aconseguir algun títol. Cabrera va dir que confiava que amb aquesta i altres mesures el fracàs escolar es reduirà en un 15% el 2010.

No hay comentarios: